Alfen introduceert Altro, een duurzaam prefab betreedbaar station voor MV-netaansluitingen

Almere, Nederland, 13 maart 2023 – Alfen, dé specialist in energieoplossingen in Nederland, opereert in het hart van de energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan en breidt haar aanbod betreedbare stations uit met Altro: een nieuw, duurzaam, prefab en veilig betreedbaar station dat naar wens kan worden afgewerkt. Altro ondersteunt een grote verscheidenheid aan Nederlandse en Belgische klanten waaronder aanbieders van oplaadpunten voor het snelladen van elektrische voertuigen, ontwikkelaars van zonneparken en industriële bedrijven met hun MV-netaansluitingen om een EV-laadinfrastructuur mogelijk te maken, hernieuwbare energiebronnen op het net aan te sluiten en de transitie naar een schonere energietoekomst te versnellen.

Nu Europa evolueert naar een duurzamer energiesysteem, vindt er een grote verandering plaats in de manier waarop elektriciteit wordt opgewekt en gebruikt. In plaats van volledig op fossiele brandstoffen te leunen, worden meer zonne- en windmolenparken gebouwd om de kracht van duurzame energiebronnen te benutten. Om deze groene energie effectief te gebruiken, is het belangrijk dat deze hernieuwbare energiebronnen effectief op het net kunnen worden aangesloten met oplossingen zoals Alfen’s Altro.

“We zijn trots dat we met Altro aan de snellere opschaling van de markt voor betreedbare stations kunnen bijdragen”, aldus Marco Roeleveld, CEO van Alfen. “Naarmate de energietransitie vordert, neemt het gebruik van EV’s en duurzame energie toe, waardoor het elektriciteitsnet extra wordt belast. Het team van Alfen heeft nauw samengewerkt met diverse vertrouwde partners om een eersteklas station te ontwikkelen, waarmee we ons aanbod betreedbare stations kunnen uitbreiden. Hiermee kunnen we Nederlandse en Belgische klanten helpen met een veilige en betrouwbare aansluiting op het middenspanningsnet.”

Functies van het prefab station Altro
Zoals voor alle producten van Alfen geldt, is ook het Altro-station ontworpen met het oog op duurzaamheid. Er is daarom gebruikgemaakt van materialen en processen die het milieu zo min mogelijk belasten. Het station kent de volgende belangrijke voordelen:

Verkrijgbaar in 4 verschillende afmetingen (1A, 1A Hoog, 1B, 1B Hoog), waardoor specifieke configuraties mogelijk zijn om aan specifieke behoeften van klanten te voldoen
Is zuiniger met grondstoffen en materialen en daardoor de CO2-uitstoot verminderen
Gebouwd met hoogwaardig beton dat minder materiaal vergt, waardoor dezelfde of zelfs een betere technische levensduur wordt gegarandeerd en er geen afwerkingslaag nodig is
Compleet uitgerust in Alfen’s fabriek in Almere, hiermee wordt tijd bespaard en hoeven minder specialisten op locatie te zijn tijdens de installatie
Gebouwd met een IAC-AB-oplossing die zorgt voor extra veiligheid voor gebruikers, monteurs en publiek
Heeft een korte levertijd, zodat het snel kan worden geïnstalleerd om de groeiende netcapaciteit te ondersteunen

Altro in Nederland
Altro faciliteert in Nederland middenspanningsnetaansluitingen met een vermogensbehoefte van meer dan 1750kVA en minder dan 20MVA (afhankelijk van de netbeheerder) aan uiteenlopende klanten, waaronder de industriesector, zonneparken en de glastuinbouw. Om te voldoen aan de eisen van de Nederlandse netbeheerders Stedin, Liander en Enexis heeft Alfen drie standaardconfiguraties ontwikkeld.

Altro in België
In België biedt Alfen het nieuwe station in verschillende configuraties; een station voor middenspanning naar laagspanning met een huidig vermogen van maximaal 630kVA en met plannen voor uitbreiding tot 1MVA. Het is ontworpen voor netbeheerders, eigenaren van oplaadpunten voor het snelladen van EV’s, industriële klanten, commerciële gebouwen, woningbouwprojecten, infrastructuurprojecten en grootschalige duurzame energieprojecten.

Altro is gecertificeerd door Synergrid, de Belgische federatie van elektriciteitsnetbeheerders, en is als onderdeel daarvan getest en gevalideerd conform regelgeving en normen. Deze degelijke certificering toont de veiligheid, betrouwbaarheid en hoge kwaliteit van het station aan.