Een tweedehands elektrische auto kopen?

Ben je van plan om een tweedehands elektrische auto te kopen? Dan lijkt dat nu het ideale moment te zijn! Elektrische wagens zijn in Europa volop aan hun opmars bezig. Jammer genoeg is de Belgische tweedehandsmarkt tot op de dag van vandaag zeer beperkt qua aanbod én hoeveelheid. Volgens een recente studie begin 2023, van de federatie van de automobielsector is slechts een kleine 2 procent, van het totaal aantal ingeschreven wagens, een elektrische tweedehands wagen. Hier komt volgens onze experts echter snel verandering in. In Europa zijn er al verschillende merken en modellen beschikbaar momenteel, zowel stock- als tweedehands. Ook op onze Belgische tweedehandsmarkt zal het aanbod aan elektrische wagens dus snel vergroten.

Waarom is er weerstand om een tweedehands elektrische auto aan te kopen?

Wat veel bedrijven, zelfstandigen en particulieren zich afvragen, is of de aanschaf van zo een tweedehands elektrische wagen wel verstandig is. Ze stellen zich de vraag of de batterij wel betrouwbaar is, én of de capaciteit (en de levensduur) nog voldoende lang zal presteren. Veel mensen vergelijken een batterij van een elektrische wagen met de batterij van hun laptop of smartphone. Dit is volgens de experts van EV Shop een foute redenering.

We geven graag een woordje uitleg:

Na heel wat technologisch onderzoek van batterij diagnoses blijkt dat de batterij van een elektrische auto zelfs na 200.000 km nog steeds meer als voldoende capaciteit heeft. De testen die op deze wagens werden uitgevoerd lagen rond de 82% van de totale hoeveelheid capaciteit gemiddeld. De manier van opladen heeft de grootste impact op deze capaciteit maar hier later meer over in een volgende blog.

De tweedehands elektrische auto’s die worden verdeeld door EV Shop worden tegen kwartaal 3 van 2023 al voorzien van zo een technische batterijanalyse. Aan de hand van een algoritme meten we de capaciteit door de waardes van verschillende cellen te gaan analyseren. Deze meting is nauwkeurig tot een marge van 3%.

Hoe snel zijn deze wagens leverbaar?

Allereerst gaan we op zoek naar de elektrische wagen die de klant geselecteerd heeft. Hoe couranter het merk/model, hoe sneller de wagen leverbaar is. De meeste wagens zijn binnen de 4 weken leverbaar, sommige wagens kunnen tot 8 à 10 weken op zich laten wachten.

De reden voor deze langere wachttijd is de locatie van de wagens. Indien de elektrische wagens in het buitenland gestationeerd staan, dienen deze tot in België getransporteerd te worden. Afhankelijk van de locatie kan de wachttijd van het transport al enkele weken duren.

Bij levering wordt de wagen op 120 punten gecontroleerd en professioneel gereinigd. Na deze reiniging voeren we een extra controle uit aan de carrosserie. Indien we merken dat er schade is, wordt deze eerst hersteld bij een erkende carrossier in de buurt. Als laatste stap voeren we een batterijdiagnose uit om er zeker van te zijn dat de batterij in perfecte staat is. Deze batterij diagnose wordt transparant aan de klant meegeleverd. 

Vanwaar komen deze elektrische tweedehandswagens vandaan?

Hier bij EV Shop hebben we een groot Europees netwerk van dealers en leasingfirma’s uitgebouwd. Wanneer wij op zoek zijn naar specifieke elektrische wagens, doen wij beroep op ons Europees netwerk. Hierdoor kunnen we bij EV Shop altijd een groot aanbod aan elektrische auto’s garanderen. De wagens komen grotendeels uit Scandinavië, maar kunnen evengoed uit onze buurlanden komen. Aangezien we steeds met vaste partners werken, zijn we altijd zeker dat deze tweedehandswagens ongevalvrij zijn en geen risico op batterijschade hebben.

Wat is mijn garantie bij de aankoop van een elektrische tweedehandswagen?

De elektrische wagens die wij aankopen zijn meestal niet ouder dan twee jaar, tenzij anders gevraagd door de klant. Al deze wagens vallen dus nog binnen de Europese fabrieksgarantie. De duurste onderdelen, zoals de batterij en de aandrijflijn, hebben meestal maar een garantie van 5 tot 8 jaar (of tot een bepaald aantal kilometers). Bij EV Shop geven we echter ook nog een verzekerde garantie van 12 maanden. Indien er een probleem aan de wagen is en dit binnen de garantie valt, dien je ons eerst op de hoogte te stellen. Nadien kan je bij de dichtstbijzijnde garage langsgaan om dit te laten herstellen.

Zijn er ook fiscale voordelen verbonden aan een aankoop van een tweedehands elektrische auto?

Zowel bij nieuwe elektrische wagens als tweedehandswagen zijn de fiscale voordelen hetzelfde.

We zetten alle fiscale voordelen nog even op een rijtje:

BIV en verkeersbelasting

Een vrijstelling op de jaarlijkse verkeersbelasting en de inverkeerstelling in het Vlaams gewest.

Minimum bijdrage van € 83,95 voor de jaarlijkse verkeersbelasting en de minimumbijdrage € 61,50 voor de inverkeerstelling in het Brussels- en Waals gewest.

Premies door steden of gemeenten

Een vrijstelling op de jaarlijkse verkeersbelasting en de inverkeerstelling in het Vlaams gewest.

Minimum bijdrage van € 83,95 voor de jaarlijkse verkeersbelasting en de minimumbijdrage € 61,50 voor de inverkeerstelling in het Brussels en Waals gewest.

De Voordeel-Alle-Aard of de VAA

Gebruik je jouw elektrische bedrijfswagen ook privé? Dan betaal je de laagste VAA dan de werknemers die een andere soort wagen hebben. De CO2 – coëfficiënt is hier immers rond de 4%.

In de praktijk bedraagt het VAA van een elektrische wagen het eerste jaar ± 3,43% (= 4% × 6/7) van de cataloguswaarde. Door de ouderdomscorrectie daalt dat ieder jaar. Vanaf het vijfde jaar zit je dan aan een VAA van slechts 2,4% van de cataloguswaarde met een minimum van € 1.400.

Fiscale aftrekbaarheid

Ben je van plan om jouw huidige auto met verbrandingsmotor te vervangen door een elektrische auto? De kosten van elektrische auto’s en stroomkosten zijn 100% aftrekbaar en dat blijft zo voor auto’s gekocht, geleased of gehuurd t.e.m. 31 december 2026.

En wat met de BTW?

Deze is hetzelfde als de BTW voor een brandstofwagen. De BTW is m.a.w. niet bezig met het milieu. De btw-aftrek op een elektrische auto is dus net zoals voor een gewone auto maximaal gelijk aan 50%.

Fiscale aftrekbaarheid laadpalen

Voor een investering tussen 01.09.2021 en 31.03.2023 kan een bedrijf een verhoogde afschrijvingskost van 200% inbrengen. De voorwaarde is dan wel dat het gaat om een ‘slimme’ laadpaal die voor iedereen toegankelijk is tijdens de gangbare openings- of sluitingstijden van jouw onderneming. Wacht je nog even en besluit je pas om vanaf 01.04.2023 te investeren, dan bedraagt de verhoogde kostenaftrek nog 150%. Tenminste als die investering uiterlijk voor 31.08.2024 gerealiseerd is. Daarna bedraagt de aftrek 100%.

Conclusie

Kortom, het kopen van een tweedehands elektrische auto kan je heel wat geld besparen en, nog belangrijker, is goed voor het milieu! EVshop heeft ervoor gezorgd dat elke elektrische wagen is getest,  en gecontroleerd geweest is voor aflevering bij de klant, zo hoef je je geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid en de batterij van de wagen. Bovendien krijg je alle belastingvoordelen die horen bij het bezit van een nieuwe elektrische auto!