Elektrisch rijden? Lees deze 6 handige tips door onze partner Chargewell

Twijfel jij nog of je een elektrische auto moet aanschaffen? Of heb je onlangs een elektrische auto aangeschaft? Dan kunnen wij voorstellen dat je als beginnend elektrische rijder behoefte hebt aan iets meer informatie. Om je zo goed mogelijk de weg op te helpen, geven onze experts van Chargewell handige tips.

Tip 1: Neem altijd een laadpas mee
Een laadpas heb je nodig om bij laadpalen je elektrische auto op te kunnen laden. Het laden met een laadpas kent vele voordelen. Zo kun je jouw laadsessie gemakkelijk en snel zonder gedoe starten bij laadpalen. Bovendien ontvang je maandelijks een overzichtelijk factuur, met hierop al je laadsessies en geladen kosten. Bij ons zijn de kosten voor de eerste laadpas gratis. Alle passen daarna zijn €5,-.

Tip 2: Handige apps voor de elektrische rijder
Om de ervaring van het elektrisch rijden nog aangenamer te maken, hebben wij een handige app op de markt gebracht. Ben je onderweg en op zoek naar een laadpaal? Via onze app kun je zoeken en navigeren naar laadpalen in de buurt van jouw bestemming. Daarnaast zie je ook de actuele prijs, beschikbaarheid, vermogen en aangeboden energie mix.

Tip 3: Meerdere laadstations
Wil jij meerdere laadstations installeren? Maak dan gebruik van de smart charging of slim laden technologie. Smart charging zorgt ervoor dat elektrische auto’s zo efficiënt mogelijk worden geladen. Dankzij de intelligente functionaliteiten voorkom je overbelasting van het elektriciteitsnetwerk en haal je het meeste uit de laadstations bij een beperkte stroomcapaciteit.

In de toekomst zullen laadpalen je auto niet alleen slim opladen, maar kunnen ze ook energie uit je auto gebruiken. Bijvoorbeeld om pieken in het elektriciteitsnet op te vangen of als back-up wanneer de stroom uitvalt. In theorie zou je elektrische auto’s ook kunnen gebruiken om een overschot aan wind- en zonne-energie tijdelijk op te slaan om dat op een later moment weer aan het netwerk terug te leveren. We spreken dan over bidirectioneel laden en de techniek erachter wordt vaak vehicle to grid (van auto naar netwerk) of kortweg V2G genoemd.

Leuk feitje: Nederland is de absolute koploper in de Europese Unie wat betreft laadpalen voor elektrische auto’s. Volgens de autobrancheorganisatie ACEA telt Nederland ruim 90.000 laadpalen.

Tip 4: Snelladen
Er zit weinig verschil in het opladen bij een snellader dan bij jou in de straat. De stappen die je moet doorlopen staan op de paal of je volgt de instructies op het scherm. Je moet met de laadpas identificeren. Soms kan je ook de optie krijgen om via een QR-code een creditcard af te rekenen. Het gebruik van een snellader legt wel een grotere belasting op de accu van de auto. Als je vaak gebruikmaakt van de snellader, kan de capaciteit teruglopen. Als de accu bijna vol is, laat de lader ook langzamer.

Tips: hou je batterij tussen de 20 en 80 procent. Je zou denken: hoe voller de batterij, hoe beter. Maar een elektrische accu kun je niet vergelijken met de tank van een verbrandingsmotor. De chemische structuur van een lithiumbatterij blijft langer gezond wanneer de lading tussen 20 en 80 procent ligt, dan wanneer de batterij vaak gedurende lange tijd volledig opgeladen of leeg blijft.

Tip 5: Op vakantie naar het buitenland met de elektrische auto
Een vakantie met een elektrische auto vergt voorbereiding. Het is belangrijk om je actieradius goed in de gaten te houden en om een goed overzicht te hebben van de oplaadpunten die onderweg beschikbaar zijn. Sommige openbare laadstations duren lang, vaak tussen de 6 en 10 uur. Daarom is het handig om laadstops in je planning mee te nemen.

Tegenwoordig zijn er ook veel meer oplaadpunten bij een snellaadstation langs de snelweg. Hier heb je jouw elektrische auto binnen 30 en 60 minuten opgeladen, afhankelijk van het type auto dat je hebt.

Tip 6: Laat je goed adviseren door onze experts van Chargewell
Ga jij de overstap maken naar een elektrische auto? Dan snappen wij heel goed dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In jouw zoektocht kan er behoorlijk wat op je afkomen. Laat je daarom van tevoren goed adviseren. Samen gaan we kijken naar jouw eigen situatie, wensen en behoeften.

Heb jij nog vragen? Neem gerust contact op met ons. Wij helpen je graag!