Alfen viert 15 jaar innovatie in België

Het jaar 2022 staat in het teken van mijlpalen voor Alfen. Zo vierden we deze zomer samen met onze medewerkers en klanten 85 jaar innovatie en staan we nu bij nog een mijlpaal stil.

Precies 15 jaar geleden betrad Alfen de Belgische markt en zetten we een eerste stap richting internationalisering. In 2007 brachten we allereerst onze transformatorstations naar België, vanwege de technische overeenkomsten met de Nederlandse markt. Door de jaren heen hebben we onze aanwezigheid uitgebreid met meer producten, waaronder onze EV-laadapparatuur in 2013 en onze energieopslagsystemen in 2016. Vandaag de dag is Alfen een gevestigde naam op het gebied van EV-laadinfrastructuur en industriële batterijopslagprojecten in België. We zijn een kennisleider in het hart van de energietransitie die zich richt op het beperken van klimaatverandering.

‘Van pionier naar gerenommeerde partner’
Yves Vercammen, Country Manager van Alfen België, is blij met wat zijn team tot nu toe heeft bereikt. “Ik omschrijf Alfen vaak als een gevestigde specialist in energieoplossingen met een start-up-mentaliteit. Deze mentaliteit is zeker van toepassing op ons team in België. Met een gedegen expertise in middenspanningstechnologie als basis, hebben we ons ontwikkeld van pionier tot gerenommeerde partner voor EV-laadinfrastructuur en grootschalige energieopslagprojecten. Sterker nog, dankzij de gedrevenheid en de ondernemingsgeest van ons team zijn we marktleider op deze terreinen. Ik ben enorm trots op wat we hebben bereikt en wil onze klanten en partners in de komende 15 jaar graag op dezelfde uitmuntende wijze blijven bedienen.”

In de afgelopen 15 jaar is het Belgische energielandschap drastisch veranderd en dat geldt ook voor onze organisatie. Een reis die begon met één medewerker die transformatorstations verkocht is nu uitgegroeid tot een team van 15 specialisten die onze klanten en partners bijstaan met hun expertise in slimme netoplossingen, energieopslagsystemen en laadstations voor elektrische voertuigen.

Johan Deswaef, middenspanningsdeskundige in ons Smart Grid Solutions-team, was de eerste Belgische medewerker van Alfen. Zijn bijdragen hebben de basis gelegd voor onze huidige activiteiten op het gebied van transformatorstations. “Sinds ik in 2007 bij Alfen ben komen werken, heb ik mijn ervaring en passie voor middenspanningssystemen ten volle kunnen ontwikkelen. Het technologische leiderschap van ons bedrijf heeft me gestimuleerd en ik blijf het geweldig vinden mijn kennis met ons groeiende team in België te delen.”

Decentrale opwek van groene energie
Een van de projecten waar Johan momenteel mee bezig is, gaat over een Local Energy Community, een opkomende trend in België. Daarin werken bedrijven samen bij de decentrale opwek van hernieuwbare energie. In dit geval zijn de bedrijven een tomatenkweker met een overschot aan energie uit zijn drijvende zonnepanelen en een vleesverwerker die tijdens bepaalde periodes juist energie nodig heeft. Door energie te delen, besparen ze op kosten en uitstoot. Alfen leverde verschillende type transformatorstations en diensten aan beide klanten en ons team leerde meer over de nieuwste technologische innovaties in de huidige dynamische energiewereld.

Voor Alfen is deze mijlpaal van 15 jaar slechts het begin. We zijn geïnspireerd om onze klanten en partners op de best mogelijke manier bij te blijven staan met innovatieve en betrouwbare oplossingen. Hen helpen de klimaatambities te realiseren die onze planeet nodig heeft, is waar wij ons voor blijven inzetten!